Alleen in relatietherapie…

Het gaat al een tijdje niet zo lekker in jullie relatie. Je hebt misschien lang zitten wikken en wegen en toen aan je partner voorgesteld om samen in relatietherapie te gaan. Maar je partner wil niet naar relatietherapie… Je partner ziet overal onoverkomelijke drempels

Nu kan je je partner natuurlijk onder druk gaan zetten om mee te gaan, maar je voelt al aan dat dat alleen maar averechts gaat werken. Nu zit je met een dilemma. Niets doen, en de relatie blijft het zelfde… Iets doen door druk te zetten, en de relatie blijft ook het zelfde, want het wordt er niet beter op…

Bovendien als je partner onder druk en dwang, met tegenzin en weerstand, toch maar voor de lieve vrede, meegaat is de kans dat jullie er toch iets moois van kunnen maken klein. Je partner doet het immers niet om samen iets moois te bouwen, maar om ergens van af te zijn.

Alleen in relatietherapie

Mijn partner wil niet in relatietherapie, wat nu?

Hoe wrang ook moge klinken, je bent niet de enige. Ook anderen hebben hiermee te kampen: heel graag samen met hun partner aan hun relatie willen werken, maar hun partner wil niet in relatietherapie… Ik kan me voorstellen dat het heel eenzaam voelt, zo alleen vechtend en worstelend voor een relatie die van jullie samen is. Voor jou en anderen die hiermee zitten bied ik relatietherapie in de vorm van groepsgesprekken aan. Dan hoef je er niet langer alleen voor te staan.  Hoe zou het zijn om alvast alleen in relatietherapie te gaan? Hoe zou het zijn om in een groep, lief en leed delend, zelfstandig te werken aan jouw relatie?

Alleen in relatietherapie… Kan dat?

Nu vraag je je natuurlijk af of dat allemaal wel kan… eenzijdig, alleen, zonder partner in relatietherapie, alleen maar van jouw kant, aan jullie relatie werken… Het cryptische antwoord daarop is ja! en nee! Laat me dat even uitleggen…

Ja, dat kan, want jij maakt het verschil!

Ja, want jij bent van jouw kant, 100% verantwoordelijk voor wat zich in de relatie afspeelt. Jij maakt het verschil! Het zelfde geldt natuurlijk ook voor je partner. Jij kunt dus invloed uitoefenen op je relatie. Als jij actie onderneemt, zal je partner altijd tot een re-actie bewogen worden. Door een zelf een goede partner te zijn, inspireer jij je partner om zelf ook een goede partner te zijn. Als jij het eerst nodig hebt dat jouw partner een goede partner is, voordat jij een goede partner kan zijn, dan kan je soms lang wachten… Denk eens even na… hoe zou het zijn als jij bewust acties zou ondernemen die een positieve uitwerking hebben op jullie relatie? Waartoe zou je partner dan bewogen worden?

Nee, dat kan niet, want een relatie heb je samen…

Maar er is ook een nee… Een relatie heb je samen. Een relatie hebben is met z’n tweetjes problemen oplossen die je in je eentje niet hebt. Als partners dien je elkaar scherp te houden, uit te dagen, te koesteren in het belang van jullie relatie. Dit werkt het beste als je het bewust samen doet. Jullie relatie wil zich namelijk ontwikkelen en groeien. En om dat te kunnen doen heeft het jullie beiden nodig. Jullie relatie verlangt het beste van jou en van je partner, als samenwerkende liefdevolle partners. Alleen in relatietherapie is eigenlijk bij gebrek aan beter, maar nog altijd beter dan niets…

Alleen in relatietherapie, maar in een groep…

Relatietherapie groepsgesprekken is relatietherapie maar dan in groepsverband. Relatietherapie groepgesprekken zijn, op relatietherapie met je partner na, een goede en effectieve manier om aan je relatie te werken. Tijdens de groepsgesprekken gaan we niet alleen maar in een kringetje zitten en praten. Nee, je krijgt inzicht in hoe een relatie werkt, hoe jij van invloed bent op je relatie, en wat jij kan doen om je eigen relatie, gelukkiger, intiemer, hechter, anders, etc. te maken.

Je zit in een groep met anderen die het zelfde als jij meemaken. Daardoor begrijpen ze uit eigen ervaring waar je tegen aan loopt. Je treft er medestanders die vertellen hoe zij met hun problemen omgaan. Dit creëert een onderlinge band van vertrouwen en biedt een veilige plek van waaruit jij in alle rust aan je relatie kan werken.

Als therapeut begeleid ik jullie als groep terwijl iedereen wel individuele aandacht krijgt. Tijdens de groepsgesprekken behandelen en bespreken we de belangrijke relatieonderwerpen waar jij of andere groepsleden tegenaan lopen. Je krijgt steun van de andere groepsleden terwijl je toch aan je eigen relatie werkt. Relatietherapie groepsgesprekken worden als prettig ervaren en geven  perspectief.

Wat kun je verwachten?

De groep

Een groep bestaat uit 6 tot maximaal 8 mensen. Ik houd het graag klein en knus zo dat iedereen de nodige aandacht krijgt. De groep is gemengd en bestaat dus uit mannen en vrouwen. Binnen de groep zijn we er samen verantwoordelijk voor dat alles wat besproken wordt binnen de groep blijft en iedereen zich thuis en veilig voelt.

Werkwijze

In de groep gaan we aan het werk door een onder andere een interactieve uitwisseling van kennis en ervaring, ervaringsgerichte oefeningen, en andere groepsgerichte therapiemethodes. Je krijgt ook huiswerk: je wordt onder andere uitgedaagd om thuis actief te gaan experimenteren met andere ziens- en doewijzen.

Bijeenkomsten

Een groep komt in totaal 6 keer bij elkaar. De bijeenkomsten duren 2 uur. Dat lijkt lang, maar met een groep van 8 personen is die tijd zo omgevlogen. De eerste serie van 5 bijeenkomsten zijn om de week. Na een gezamenlijk af te spreken periode komt de groep weer samen voor een nazorgbijeenkomst.

Wat wordt er van jou verlangd?

Toewijding

Je dient bereid te zijn om op alle bijeenkomsten aanwezig te zijn. Jouw commitment aan het proces is van zeer groot belang. Het draagt namelijk direct bij aan de saamhorigheid en verbinding in de groep. Jij maakt uit! en dus je aanwezigheid ook! Door je toewijding help je zowel jezelf als je groepsgenoten om tot ontwikkeling en groei te komen.

Actieve participatie

Je dient bereid te zijn je eigen gevoelens, gedachten en gedrag onder de loep te nemen. Toon lef! Vertel wat je meemaakt en wat je bezighoudt in je relatie. Durf open, eerlijk en oprecht te zijn! Naar jezelf en je groepsgenoten. Durf vanuit kwetsbaarheid jezelf en je motivaties te onderzoeken. Participeer actief door je groepsgenoten te steunen en je te laten steunen door de groep.

Respect voor de regels

Natuurlijk zijn er binnen de groep ook regels. De regels zijn er om er onder andere voor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt in de groep, de privacy van alle groepsgenoten wordt gewaarborgd en dat iedere sessie op een passende manier wordt beëindigd. Het spreekt voor zich dat je de afgesproken regels dient te respecteren.

Aanmelden voor “Alleen in Relatietherapie”

Bij interesse voor de gespreksgroep kun je je meteen aanmelden. Indien er nog vragen zijn, neem dan gerust contact met mij op.