Mijn partner wil niet naar relatietherapie…

Het gaat al een tijdje niet zo lekker in jullie relatie. Je hebt misschien lang zitten wikken en wegen en toen aan je partner voorgesteld om samen in relatietherapie te gaan. Maar je partner wil niet naar relatietherapie… Je partner ziet overal onoverkomelijke drempels

Nu kan je je partner natuurlijk onder druk gaan zetten om mee te gaan, maar je voelt al aan dat dat alleen maar averechts gaat werken. Nu zit je met een dilemma. Niets doen, en de relatie blijft het zelfde… Iets doen door druk te zetten, en de relatie blijft ook het zelfde, want het wordt er niet beter op…

Bovendien als je partner onder druk en dwang, met tegenzin en weerstand, toch maar voor de lieve vrede, meegaat is de kans dat jullie er toch iets moois van kunnen maken klein. Je partner doet het immers niet om samen iets moois te bouwen, maar om ergens van af te zijn.

Maar, wat nu?

Hoe wrang ook moge klinken, je bent niet de enige. Ook anderen hebben hiermee te kampen: heel graag samen met hun partner aan hun relatie willen werken, maar hun partner wil niet in relatietherapie… Voor jou en anderen die hiermee zitten bied ik relatie groepstherapie aan. Hoe zou het zijn om in een groep, lief en leed delend, zelfstandig te werken aan jouw relatie?

Relatie Groepstherapie

Relatie groepstherapie is relatietherapie in groepsverband. Therapie in een groep is, op relatietherapie met je partner na, een goede en effectieve manier om aan je relatie te werken.

Relatie groepstherapie is niet alleen maar in een kringetje zitten en praten. Nee, je krijgt inzicht in hoe een relatie werkt, hoe jij van invloed bent op je relatie, en wat jij kan doen om je eigen relatie, gelukkiger, intiemer, hechter, anders, etc. te maken.

Nu vraag je je natuurlijk af of dat allemaal wel eenzijdig kan, alleen maar van jouw kant… Het cryptische antwoord daarop is ja! en nee! Laat me dat even uitleggen…

Ja, want jij bent van jouw kant, 100% verantwoordelijk voor wat zich in de relatie afspeelt. Het zelfde geldt natuurlijk voor je partner. Jij kunt dus invloed uitoefenen op je relatie. Als jij actie onderneemt, zal je partner altijd tot een re-actie bewogen worden. Door een zelf een goede partner te zijn, inspireer jij je partner om zelf ook een goede partner te zijn. Als jij het eerst nodig hebt dat jouw partner een goede partner is, voordat jij een goede partner kan zijn, dan kan je soms lang wachten… Denk eens even na… hoe zou het zijn als jij bewust acties zou ondernemen die een positieve uitwerking hebben op jullie relatie? Waartoe zou je partner dan bewogen worden?

Maar er is ook een nee… Een relatie heb je samen. Een relatie hebben is met z’n tweetjes problemen oplossen die je in je eentje niet hebt. Als partners dien je elkaar scherp te houden, uit te dagen, te koesteren in het belang van jullie relatie. Dit werkt het beste als je het bewust samen doet. Jullie relatie wil zich namelijk ontwikkelen en groeien. En om dat te kunnen doen heeft het jullie beiden nodig. Jullie relatie verlangt het beste van jou en van je partner, als samenwerkende liefdevolle partners.

Wat kun je verwachten…

Je zit in een groep met anderen die het zelfde als jij meemaken. Daardoor begrijpen ze uit eigen ervaring waar je tegen aan loopt. Je treft er medestanders die vertellen hoe zij met hun problemen omgaan. Dit creëert een onderlinge band van vertrouwen en biedt een veilige plek van waaruit jij in alle rust aan je relatie kan werken.

Als therapeut begeleid ik jullie als groep terwijl iedereen wel individuele aandacht krijgt. Tijdens de bijeenkomsten behandelen en bespreken we de belangrijke relatieonderwerpen waar jij of andere groepsleden tegenaan lopen. Je krijgt steun van de andere groepsleden terwijl je toch aan je eigen relatie werkt. Relatie groepstherapie wordt als prettig ervaren en het geeft perspectief.

De groep

Een groep bestaat uit 6 tot maximaal 8 mensen. Ik houd het graag klein en knus zo dat iedereen de nodige aandacht krijgt. De groep is gemengd en bestaat dus uit mannen en vrouwen.

Werkwijze

In de groep gaan we aan het werk door een onder andere een interactieve uitwisseling van kennis en ervaring, ervaringsgerichte oefeningen, en andere groepsgerichte therapiemethodes.

Bijeenkomsten

Een groep komt 5 keer bij elkaar in bijeenkomsten van 3 uur. Deze bijeenkomsten zijn om de week. Na een gezamenlijk af te spreken periode komt de groep weer samen voor een nazorgbijeenkomst.

Aanmelden voor Relatie Groepstherapie

In mijn online kalender kan je zien wanneer de volgende groepen van start gaan. Je kan je dan ook meteen aanmelden.