Groepscursus 'Houd me Vast'

Groepscursus houd me vast 2017-11-14T22:30:07+00:00

De groepscursus ‘Houd me Vast’

De preventieve groepscursus voor relaties ‘Houd me Vast‘ biedt stellen een plek om in alle rust stil te staan bij de sterke en minder sterke kanten van hun relatie. Samen met je partner nemen je de tijd voor elkaar en werken jullie aan het herstellen, versterken en beschermen van jullie wederzijdse liefde.

 Voor wie is de groepscursus Houd me Vast?

De groepscursus ‘Houd me Vast’ is voor stellen in een serieuze relatie. die graag wat dieper naar hun relatie willen kijken zonder meteen in therapie te gaan.

Stellen die de groepscursus ‘Houd me Vast’ doen kunnen getrouwd zijn, samen of apart wonen, jong of oud zijn, hetero- of homoseksueel zijn, in een langdurige relatie zitten of net het stadium van verliefdheid voorbij zijn. Het enige dat uitmaakt is dat jullie beiden bereid zijn om stil te staan bij jullie relatie en aan de versterking van jullie verbinding te werken.

Wat kunnen jullie verwachten?

De groepscursus ‘Houd me Vast’ is geen relatietherapie en dus niet geschikt voor stellen met  ernstige relatieproblemen. Deze stellen hebben meer baat bij EFT relatietherapie of Intensieve Relatiebegeleiding. Net als Emotionally Focused Therapy werkt ‘Houd me Vast’ vanuit emoties die de kern zijn van alle belangrijke relaties.

De groepscursus ‘Houd me Vast’ is een interactieve en leerzame cursus die concreet resultaat oplevert voor jullie relatie. Jullie leren hoe je samen met je elkaar een hechtere en veiligere relatie opbouwt. Dit doen jullie door de patronen te leren herkennen die nu een negatieve invloed hebben op jullie relatie.

Het belangrijkste onderdeel van de sessies zijn de gesprekken die jullie als partners samen voeren. Deze worden ingeleid met een toelichting en stukjes film, waarin andere stellen te zien zijn die eveneens deze gesprekken met elkaar voeren.

Na het bekijken van het filmpje gaan jullie samen ook een dergelijk gesprek voeren. Indien dat toch nog wat stroef gaat begeleid ik jullie daarin.

Jullie krijgen ook opdrachten mee die jullie thuis dienen uit te voeren. Dit “huiswerk” bestaat uit het voeren van gerichte korte gesprekjes die helpen om het geleerde vast te houden. Deze gesprekjes zijn een aanzet om het gene wat jullie hebben geleerd een ‘gewone’ manier van met elkaar omgaan te laten worden.

Een groep bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 stellen. Dus lekker klein, fijn en knus. De cursus wordt begeleid door mij en soms laat ik me bijstaan door een collega. De relatiecursus ‘Houd me Vast’ is ook in privévorm te volgen.

Opzet van de groepscursus ‘Houd me Vast’:

De groepscursus heeft een vaste structuur bestaat uit 8 bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst heeft een specifiek thema.

Tijdens de bijeenkomsten behandel ik eerst met de gehele groep het thema. Daarna gaat ieder stel apart met elkaar in gesprek over het thema met behulp van de geboden oefening. Dit zijn de thema’s:

 1. Liefde en hechting begrijpen
 2. De Duivelse Dialogen leren kennen
 3. De pijnplekken vinden
 4. Terugkijken op een crisis
 5. Houd me Vast
 6. Kwetsuren vergeven
 7. De band versterken via seks en aanraking
 8. De liefde levend houden

Er zijn géén groepsopdrachten en weinig groepsdiscussies. Het is vooral de bedoeling dat jullie als partners samen aan de slag gaan. Persoonlijke onderwerpen bespreken jullie samen, niet met de anderen.

Tijdens de cursus leren jullie:

 • je eigen reacties en behoeften en die van elkaar beter te begrijpen,
 • onderlinge reacties die pijn en afstand in de relatie brengen te herkennen en te beïnvloeden,
 • spanningen, stress en conflicten in de relatie te verminderen,
 • oud zeer te vergeven,
 • hoe je je betrokkenheid met je partner kan tonen,
 • intimiteit en plezier met elkaar te bevorderen,
 • jullie liefde levend te houden.

Nazorg

Een half jaar tot jaar na de cursus is een nazorgbijeenkomst.

Cursusdagen

De groepscursus “Houd me Vast” wordt in groepsvorm maar enkele keren per jaar gegeven.

Afhankelijk van de gekozen startdag bestaat de cursus uit 8 bijeenkomsten van ongeveer 2 uur of 4 bijeenkomsten van ongeveer 4 uur. Dit zijn de volgende startdagen:

 • Woensdagavonden van 19:30 tot circa 21:30 op 10, 17, 24 en 31 januari, 14, 28 februari en 14, 28 maart 2018
 • Zaterdagochtenden van 9:30 tot circa 13:30 op 6, 13, 20 januari en 3 februari 2018
 • Zaterdagochtenden van 9:30 tot circa 13:30 op 10, 17, 31 maart en 7 april 2018

Locatie

De Praktijk voor Hechte Relaties
Bredewater 16
2715 CA Zoetermeer

De Praktijk voor Hechte Relaties is zowel met het openbaar vervoer als eigen vervoer goed bereikbaar. Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen.

Kosten

Deelname aan de groepscursus kost €575,- inclusief btw per stel.

Voor dit bedrag ontvangen jullie:

 • al het benodigde cursusmateriaal,
 • één exemplaar van het cursusboek ‘Houd me vast’ van Sue Johnson,
 • een nazorgsessie 6 tot 12 maanden na de cursus,
 • koffie, thee en altijd wat lekkers.

Cursisten vertellen over hun ervaringen…


Beste Reginald,

Zonder jouw hulp was onze relatie wellicht geëindigd zoals in het boek ‘De Laatkomer’ (Dimitri Verhulst).

Met jouw tactvolle, humorvolle, maar ook scherpe aanpak heb je ons geholpen om de “schat” onder het zand vandaag te graven!

Dank,

S & M – Leiden


De cursus heeft ons goed doen inzien waar onze valkuilen zaten voor wat betreft onze (mis)communicatie naar elkaar toe.

Hierdoor herkennen we tegenwoordig op tijd de valkuilen – die we in ons geval de “cobra’s” hebben genoemd – en weten die om te buigen in positieve woorden en benaderingen naar elkaar toe.

We kunnen nu echt en oprecht naar elkaar luisteren en weer van elkaar genieten.

M. & C. – Delft

Inschrijven voor de groepscursus ‘Houd me Vast’

Gebruik het onderstaande formulier om jullie in te schrijven voor de groepscursus.  Ik neem binnen één werkdag contact op. De ingevulde gegevens worden natuurlijk vertrouwelijk behandeld.

Deel dit gerust met anderen...
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page