Samen in relatietherapie

Samen in relatietherapie gaan is een goede manier om aan jullie relatie te werken. Ik wil jullie helpen een relatie jullie relatie weer te laten opbloeien zodat jullie weer veilig gehecht raken aan elkaar, weer een vertrouwd gevoel hebben bij elkaar, weer kunnen communiceren met elkaar, zodat jullie je eigen behoeften kunnen uitspreken en die van elkaar kunnen erkennen.

Mijn favoriete methoden voor relatietherapie zijn toch wel Emotionaly Focused Therapy en Gestalttherapie. Deze twee vormen van therapie zijn bewezen effectief. Bovendien laten deze twee behandelmethoden zich naar mijn mening heel fijn combineren tot een prettig geheel.

Ik werk met een diversiteit aan stellen. Het maakt niet uit of jullie kort of lang bij elkaar zijn, hetero of homoseksueel zijn, of wat jullie leeftijd, religie, cultuur of opleidingsniveau is. Relatietherapie is een uitstekende manier voor ieder stel dat uitgebreid bij hun relatie wil stilstaan en serieus aan hun relatie wil werken.

Relatietherapie

Blijvend resultaat, geen ‘quick fix’

Mijn aanpak is praktisch en altijd afgestemd op jullie persoonlijke situatie. Het is niet mijn insteek om aan jullie te gaan trekken of duwen, maar ik vind het niet erg om jullie uit je comfortzone te halen indien dat nodig is. Hoe dan ook, mijn aanpak is altijd respectvol, liefdevol  en integer. Ik committeer mij aan jullie relatiegeluk. Ik ga voor blijvend resultaat, niet voor de ‘quick fix’.

Relatietherapie, een goede manier om aan jullie relatie te werken

Als jullie samen in relatietherapie willen bied ik volgende twee trajecten aan:

  • Het basistraject voor relatietherapie, of
  • Het intensieve traject voor relatietherapie.

Het basistraject voor relatietherapie

In vogelvlucht ziet het basis traject voor relatietherapie er als volgt uit. Eerst begeleid ik jullie naar een situatie waar jullie weer connectie met elkaar hebben. Dit is een situatie waar jullie elkaar onder andere weer kunnen ‘zien’ en weer bereid zijn naar elkaar te luisteren. Jullie zijn weer in staat “moeilijke” gesprekken te voeren zonder dat de situatie direct ontvlamt.

Werken aan je relatie is werken aan jullie connectie

Sommige stellen krijgen weer connectie als de uit de hand lopende ruzies zijn stopgezet. Bij andere stellen is de emotionele afstand zo groot dat zij lef en vertrouwen nodig hebben om weer in connectie te raken.

Als de connectie er weer is brengen we jullie negatieve interactie patroon in kaart. Tijdens de sessies nemen we jullie relatie onder de loep en kijken we hoe jullie relatieproblemen ontstaan. Hierbij zullen jullie zien dat niet jullie het probleem zijn maar de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Dat kan zeer confronterend en spannend zijn.

Belangrijker is echter dat het een gevoel van bevrijding en opluchting zal geven. Daarna leren jullie positief met elkaar verbonden te zijn. Jullie gaan elkaar anders zien en ervaren. Zo kunnen jullie vorm geven aan hoe jullie verder willen met elkaar. Als dit gebeurd is, zijn jullie zo ver dat jullie je relatie steeds beter in de hand hebben.

Lees voor meer informatie en een uitgebreider uitleg over EFT: Wat is EFT relatietherapie?

Hoe ziet het basistraject voor relatietherapie er praktisch uit?

Het traject bestaat uit een totaal van zes sessies: 1 intake, 4 vervolgsessies en 1 nazorgsessie. De eerste vijf sessies hebben eens per ongeveer 2 weken plaats. We gaan dus een maand of drie aan de slag. Na ongeveer een half jaar komen terug voor de nazorgsessie. Ik ben dan altijd heel benieuwd naar de vorderingen die jullie hebben gemaakt. Daar waar nodig zetten we de puntjes op de i.

Het aantal sessies van het traject kan, afhankelijk van de aard van jullie relatieproblemen en jullie wensen, altijd worden aangevuld met losse sessies.

Sessies duren bij minimaal 90 minuten, langer indien nodig.

Het intensieve traject voor EFT relatietherapie

Het intensieve traject voor relatietherapie is voor stellen die hun relatie grondig onder de loep willen nemen om deze daarna te versterken en hechter te maken. Als jullie bereid zijn hard te werken aan de door jullie relatieproblemen dan hoeft niets jullie geluk in de weg te staan.

Het doel van het intensieve traject voor relatietherapie is om jullie te helpen de confrontatie met jullie eigen relatie aan te gaan en de aanpassingen te maken die jullie wensen.

Het intensieve traject voor relatietherapie is een spontaan en praktijkgericht proces. Jullie dragen als stel de thema’s aan die binnen jullie relatie spelen. Denk hierbij aan thema’s zoals miscommunicatie, misverstanden, verwachtingen en onbeantwoorde behoeften. We bekijken per thema of en hoe zij een verband houden met andere thema’s. Ook onderzoeken we wat voor invloed deze thema’s hebben op jullie relatie en waarom jullie er verandering in willen brengen. Daarna gaan we aan de slag om de veranderingen die jullie willen in jullie relatie aan te brengen.

Leer hoe lief te hebben

Liefde is een emotie die iedereen kan ervaren. Liefhebben is echter een vaardigheid. Tijdens het intensieve traject voor relatietherapie leren jullie om (weer) vaardig te worden in het liefhebben van elkaar. Jullie leren o.a.:

  • jullie ingeslopen negatieve patronen te herkennen en te doorbreken,
  • een echte verbinding aan te gaan met elkaar en te bespreken wat er daadwerkelijk in je omgaat;
  • hoe in geval van conflicten toch begrip te tonen voor elkaar en samen te blijven werken aan een oplossing.

Na het traject zijn jullie weer in staat om richting te geven aan jullie relatie, elkaar op een dieper niveau te begrijpen en voldoening te ervaren in jullie relatie.

Hoe lang duurt het intensieve traject voor relatietherapie?

Een intensieve traject voor relatietherapie heeft een duur van 11 sessies verdeeld over minimaal 6 maanden. De sessies duren minimaal 90 minuten.

In de eerste maand houden we wekelijks een sessie. Afhankelijk van jullie vorderingen zijn de sessies in de tweede en de derde maand om de twee tot drie weken. In de laatste maanden hebben we eens per maand een sessie. Tussentijds evalueren we welke voortgang er gemaakt is en of we nog steeds op de goede weg zitten.

Afhankelijk van de aard van jullie relatieproblemen en jullie wensen als stel dient dit voldoende te zijn om jullie relatie weer op de goede weg te helpen. Ongeveer 6 maanden na jullie traject ontvangen jullie van mij een nazorgsessie.

Hoe gaan we van start?

Eerst dienen jullie een kennismakingsgesprek aan te vragen.

Het doel van het kennismakingsgesprek is om vrijblijvend met elkaar kennis te maken en te kijken of het klikt. Tijdens het gesprek geef ik uitleg over mijn werkwijze en beantwoord ik al jullie vragen.

Belangrijk om te weten: Als één van de volgende zaken zich afspeelt binnen jullie relatie dan dienen we tijdens het kennismakingsgesprek te onderzoeken in hoeverre de EFT methode de juiste manier is om aan jullie relatie te werken:

  • een affaire die nog steeds gaande is,
  • drugs- of drankverslaving,
  • lichamelijk geweld.

Wat te doen bij drempelvrees

Sommige stellen willen wel onder begeleiding werken aan hun relatie, maar durven om allerlei redenen nog niet zo goed. Lees wat jullie aan deze drempelvrees kunnen doen.

Neem gerust contact op voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Kennismakingsgesprek aanvragen